Να ξηλώσουμε άμεσα τα Μνημόνια στην πράξη! (προκήρυξη της Αντεπίθεσης στον Επισιτισμό)

Κανένας συμβιβασμός με τους εκβιαστές της Ε.Ε. και των Αγορών

Να ξηλώσουμε άμεσα τα Μνημόνια στην πράξη

 

Συνάδελφοι – ισσες

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η χουντική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση της χρεοκοπίας, της φτώχειας και της ανεργίας, των Ματ, των Φορτσάκηδων και των χημικών, των τοκογλύφων και των δανειστών και τα μνημονιακά δεκανίκια της (ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ, ΛΑΟΣ) δέχθηκαν μια τεράστια ήττα. Μία κυβέρνηση που δεν είχε καμία λαϊκή νομιμοποίηση, «μαυρίστηκε» από τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, των νέων και των λαϊκών στρωμάτων. Μαζί τους, «μαυρίστηκε» και όλη η προεκλογική εκστρατεία φόβου και τρομοκρατίας, τόσο της συγκυβέρνησης και των Μ.Μ.Εξαπάτησης όσο και της οικονομικής και πολιτικής ελίτ της Ε.Ε. και ιδιαίτερα της Γερμανίας, που προσπάθησαν με κάθε μέσο να επιβάλουν στον ελληνικό λαό, νέα σκληρά μνημόνια (μέιλ Χαρδούβελη) και την πλήρη εξαθλίωση και υποταγή.

Η 25η Γενάρη αποτελεί μια πρώτη και σημαντική νίκη μας. Είναι το αποτέλεσμα όλων των αποφασιστικών αγώνων της τελευταίας 5ετίας. Τόσο, των λεγόμενων «μεγάλων» απεργιών και αγώνων (Αγανακτισμένοι, Σκουριές, καθαρίστριες Υπ. Οικ., ΕΡΤ, κινητοποίηση ενάντια στα κοψίματα ρεύματος, νερού και στους πλειστηριασμούς, εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες κ.α.), όσο και των λεγόμενων «μικρών» αγώνων και απεργιών. Επίσης των παραδειγματικών αγώνων που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν συνάδελφοι στον κλάδο μας, στον Επισιτισμό, τον Τουρισμό, στα Αρτοζαχ/στεία (Καφεναί-Μυρσίνη, Pizza hut, Applebee s, Goody s, Banquet, Χατζής, Ble, Φούρνος του Λάμπρου κ.α.).

Αυτή την νίκη του ελληνικού λαού προσπαθούν τώρα να ακυρώσουν, η ευρωσυμμορία του Σόϊμπλε και οι μνημονιοτζιχαντιστές του γιούρογκρουπ. Μας εκβιάζουν με το δυσβάστακτο και ληστρικό χρέος, μας κρατάνε δεμένους χειροπόδαρα στον ζουρλομανδύα του Ευρώ και την φυλακή Ε.Ε., αποφασισμένοι να το πάνε μέχρι τέλους για να μας επιβάλουν νέα σκληρότερα μνημόνια. Αυτοί που με τις μαριονέτες τους, τους Σαμαροβενιζέλους, θεωρούν τις εκλογές, εκτροπή και το εκλογικό αποτέλεσμα, αποσταθεροποίηση. Τρέμουν όμως τον ελληνικό λαό γιατί έκανε ένα βήμα και πολύ περισσότερο τους ευρωπαίους εργαζόμενους που έχουν ξεσηκωθεί!

Κανένας συμβιβασμός με το εναπομείναν μνημονιακό καθεστώς…

Όμως στις 25 Γενάρη κερδίσαμε μόνο μια πρώτη μάχη – ο πόλεμος συνεχίζεται. Ένας πόλεμος ζωής ή θανάτου! Μπορεί ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος να είναι πλέον παρελθόν, αλλά αποτελούν μόνο την μορφή του μνημονιακού καθεστώτος. Το περιεχόμενο έχει παραμείνει: συρρίκνωση της παραγωγής κατά 25%, παραλυμένο τραπεζικό σύστημα και οικονομία σε βαθιά κρίση, 4 εκ. ανθρώπων στο όριο της φτώχιας, 1,5 εκ. άνεργοι και 800.000 υποαπασχολούμενοι, μισθοί πείνας, συλλογικές συμβάσεις ανύπαρκτες, εργοδότες που οργιάζουν, καταστροφή της υγείας– ασφάλισης– παιδείας. Ένα τερατώδες Κράτος Έκτακτης Ανάγκης των ΜΑΤ–ΔΙΑΣ–ΔΕΛΤΑ και μια «δικαιοσύνη» που τρομοκρατούν, συλλαμβάνουν και καταδικάζουν όσους αντιστέκονται.

Συνεχίζουν να είναι απέναντί μας οι ξένοι και ντόπιοι καπιταλιστές και το κράτος τους, οι τραπεζίτες, οι καναλάρχες, οι εφοπλιστές, οι δανειστές/τοκογλύφοι, η ευρωπαίοι «ηγέτες», οι «θεσμοί» της Ε.Ε. Όλη αυτή η συμμορία, που στο όνομα των αγορών και των «επενδυτών», δεν διστάζει να εκφοβίζει, να τρομοκρατεί και να στραγγαλίζει χώρες ολόκληρες με μνημόνια ή να υποστηρίζει φασιστικές κυβερνήσεις (Ουκρανία), για να υπερασπίσει τα «ιερά και τα όσιά» της, δηλαδή τα κέρδη της.

Πιο συγκεκριμένα στον κλάδο μας: Συνεχίζουν να είναι απέναντί μας οι Ξενοδόχοι, τα αφεντικά στον Επισιτισμό, στα Αρτοζαχ/στεία, αυτοί οι σύγχρονοι δουλοκτήτες που έχουν καταργήσει την έννοια του μισθού και πληρώνουν όσο θέλουν και άμα θέλουν, ασφαλίζουν όποτε θέλουν και άμα θέλουν, σε εκμεταλλεύονται όσες ώρες χρειάζονται και άμα χρειάζονται στα σύγχρονα μνημονιακά κάτεργά τους. Λένε ψέματα ότι αποτελούν την «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Με «ήλιο, θάλασσα και τ’ αγόρι μου» δεν μπορεί να επανεκκινήσει καμιά οικονομία, παρά μόνο με την παραγωγή! Αντιθέτως, αποτελούν την βαριά ασυδοσία και τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς και μέρος των αιματοβαμμένων «πρωτογενών πλεονασμάτων» του Σαμαρά.

Ούτε βήμα πίσω! – Εργατικοί αγώνες παντού! Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας

Η ανακούφιση που αισθανθήκαμε όλοι οι εργαζόμενοι με την ήττα των μνημονιακών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η ελπίδα μας έστω για κάποια μέτρα υπέρ των αδύναμων, άρχισε ήδη να ξεθωριάζει. Μέρα με τη μέρα γίνεται φανερό ότι οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να επέμβουμε ενεργά στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, για να δώσουμε μια οριστική λύση με βάση τα δικά μας συμφέροντα. Δεν μπορούμε να μείνουμε ικανοποιημένοι από ατέρμονες «διαπραγματεύσεις», πόσο μάλλον από την λεγόμενη «συμφωνία γέφυρα» της 20/2, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκανε μια τεράστια υποχώρηση και έχασε πολύ περισσότερα, από αυτά που θα δούμε στην πράξη (επόμενο 4μηνο) αν κέρδισε. Δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε στα αδύναμα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ με τα διαρκή «στρογγυλέματα», τους συμβιβασμούς, την διγλωσσία, ή την αναβολή ακόμη και ορισμένων (σωστών) μετριοπαθών προεκλογικών υποσχέσεων. Όλα αυτά θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα στα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή σε 3ο μνημόνιο, στην ακύρωση της νίκης του ελληνικού, στην επαναφορά των μνημονιακών.

Αγώνες με πρόγραμμα – πραγματική λύση! Για τα δικά μας συμφέροντα!

Πρέπει να αναπτύξουμε αγώνες για να αρχίσουμε να αντιστρέφουμε τη μνημονιακή καταστροφή, για να αντιμετωπίσουμε πραγματικά την τεράστια ανθρωπιστική κρίση και να ανασυγκροτήσουμε/επανεκινήσουμε την οικονομία με βάση τα δικά μας συμφέροντα, για να επιβάλουμε στην πράξη ένα δικό μας αντι-μνημόνιο.

  • Αγώνες για την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων προ μνημονίων, για να αυξήσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις, να πάρουμε πίσω τα δώρα και επιδόματα που μας έκλεψαν, να επιβάλλουμε συμβάσεις εργασίας που καταργήθηκαν, για να σταματήσουμε – απαγορεύσουμε τις απολύσεις παντού, για να μεταβάλλουμε τους συσχετισμούς στους χώρους εργασίας εις βάρος των εργοδοτών, οι οποίοι τόσο καιρό καταπατούσαν ακόμη και την ελάχιστη νομοθεσία που είχε μείνει όρθια.
  • Αγώνες, για να ανοίξουν τα σχολεία και τα νοσοκομεία που συγχωνεύτηκαν – έκλεισαν και να λειτουργήσουν με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. Για δωρεάν – δημόσια Ασφάλιση, Υγεία, Παιδεία για όλους. Για το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και την επανεθνικοποίησή των επιχειρήσεων, για την κατάληψη και εθνικοποίηση των εργοστασίων και των τομέων κλειδιά της οικονομίας (τράπεζες, ενέργεια, συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες) κάτω από εργατικό έλεγχο.
  • Αγώνες, με αίτημα να τιμωρηθούν όσοι χτύπησαν, τρομοκράτησαν, βασάνισαν εργαζόμενους και αλληλέγγυους εκμεταλλευόμενοι την ασυδοσία του μνημονιακού καθεστώτος. Για να διαλυθούν οι φασιστικές συμμορίες ΜΑΤ-ΔΙΑΣ-ΔΕΛΤΑ, για να πάρουμε πίσω τις ελευθερίες που μας στέρησε το «Κράτος Έκτακτης Ανάγκης».

Όπως αποδεικνύεται καθημερινά, ούτε ένα από τα παραπάνω δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την Άμεση κατάργηση των Μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, την άμεση Διαγραφή όλου του Χρέους, την έξοδο της χώρας από τον ζουρλομανδύα του Ευρώ και της Ε.Ε.

Όσον αφορά τον κλάδο του Επισιτισμού και Τουρισμού, τα Αρτοζαχαροπλαστεία κ.τ.λ.

  • Άμεση επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 για όλους! Κατάργηση της Π.Υ.Σ. 6! Επιβολή πληρωμής των μισθών, των Δώρων και επιδομάτων.
  • Άμεση επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και του ΟΜΕΔ, ώστε να υπογραφούν Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, υποχρεωτικές για όλους και με όλα τα επιδόματα!
  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς ένσημα! Επιβολή στην τήρηση του ωραρίου και του 5μέρου!
  • Επαναφορά στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα όλων των ειδικοτήτων μας. Ένταξη των διανομέων φαγητού.
  • Άμεση επαναφορά του επιδόματος ανεργίας για τους εποχιακούς εργαζόμενους στους 6 μήνες χωρίς προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση των σκλαβοπάζαρων του ΟΑΕΔ (προγράμματα voucher και μαθητείας). Πληρωμή των μαθητευόμενων σύμφωνα με την Σύμβαση!

Αγώνες με σχέδιο, με ενότητα και οργάνωση στους χώρους της δουλειάς

  • Να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, δημιουργώντας σε κάθε χώρο δουλειάς τις δικές μας μορφές οργάνωσης (επιτροπές αγώνα και αλληλεγγύης) ώστε να αρχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να διεκδικούμε. Εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αποφασίζουμε τη διάρκεια και την μορφή των κινητοποιήσεών μας καθώς και τα αιτήματά μας.
  • Να προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε τους αγώνες μας με μαχητικές μορφές πάλης (απεργίες, παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις, αυτοδιαχείριση) πηγαίνοντάς τους χωρίς συμβιβασμούς μέχρι τέλους.
  • Να ανασυγκροτήσουμε – ενισχύσουμε το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού αναλαμβάνοντας εμείς οι ίδιοι αυτή την υπόθεση, παίρνοντας τον αγώνα στα χέρια μας, ξεπερνώντας τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Αντεπίθεση των Εργαζομένων που έδωσε και συνεχίζει να δίνει όλες της τις δυνάμεις για την επίτευξη των παραπάνω προϋποθέσεων. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να στηρίξουν, να ενισχύσουν, και να ενταχτούν, με όποιο τρόπο μπορούν, σε αυτή την προσπάθεια.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ-ΤΟΥΡΙΣΜΟ

antepithesistonepisitismo.blogspot.com