Η επιχείρηση “Νόμος και τάξη στα ΑΕΙ-ΤΕΙ” δεν θα περάσει! (Ανακοίνωση της ΣΣΠ)

ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΗ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!

ΕΞΩ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ – ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ!

ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

 

Στα σχεδόν 5 χρόνια εφαρμογής των μνημονίων, η επαίδευση όπως και όλη η κοινωνία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα. Η χρηματοδότηση προς τα ΑΕΙ-ΤΕΙ έχει μειωθεί πάνω από 50%, μόλις πέρυσι έγιναν εκατοντάδες απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων, με αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση των λειτουργιών των σχολών (γραμματείες, βιβλιοθήκες κλπ), ενώ ετοιμάζονται κι άλλες απολύσεις, οι οποίες μάλιστα αυτήν τη φορά θα περιλαμβάνουν και διδακτικό προσωπικό. Κάθε μέρα όλο και περισσότερες υπηρεσίες του πανεπιστημίου απαραίτητες για τους φοιτητές υποβαθμίζονται και ιδιωτικοπούνται και παύουν φυσικά να είναι δωρεάν. Μέσα σε όλα αυτά, το υπουργείο παιδείας και η συγκυβέρνηση ανακάλυψαν ότι η «λύση» για αυτά τα τεράστια προβλήματα είναι…οι διαγραφές φοιτητών από τις σχολές τους και η επιχείρηση “νόμος και τάξη στα πανεπιστήμια”!

Διαγραφές φοιτητών: Νέος γύρος πιο σκληρής επίθεσης στην εκπαίδευση

Πέρα από τα γελοία επιχειρήματα ότι δήθεν «καθαρίζουν» τα πανεπιστήμια από φοιτητές που έχουν παρατήσει τις σπουδές τους, θα ήταν αφέλεια να πιστέψουμε ότι η κυβέρνηση αναγορεύει ως κεντρικό της θέμα το αν θα είναι συμμαζεμένα τα μητρώα των πανεπιστημίων. Να σημειωθεί εδώ, ότι το μέτρο αυτό δεν θα έχει κανένα οικονομικό όφελος, καθώς οι συνάδελφοί που ξεπερνούν τα ν+2 έτη δεν δικαιούνται ούτε πάσο, ούτε βιβλία. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως οι «αιώνιοι» ταιριάζουν γάντι στην εκστρατεία ψεμάτων της χουντικής συγκυβέρνησης. Οι πραγματικές αιτίες αυτής της κίνησης είναι:

α) Ότι χρειάζεται μια δυναμική κίνηση προκειμένου η επίθεση να φτάσει στον πραγματικό της στόχο. Δηλαδή στην επιβολή διδάκτρων –ήδη πολλοί προτείνουν αυτήν τη «λύση» αντί των διαγραφών, το κλείσιμο σχολών και τμημάτων, την συρρίκνωση-διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την εκποίησή της σε αετονύχηδες ιδιώτες ώστε να απαλλαγεί το κράτος από το βραχνά της χρηματοδότησής της.

β) Ανοίγει μια σειρά θεμάτων με ολέθριες συνέπειες για τη δημόσια-δωρεάν παιδεία και τους φοιτητές. Με την μείωση του αριθμού των φοιτητών δίνεται πάτημα για νέες μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία ήδη είναι οριακή! Τώρα πια το υπουργείο μπορεί αρκετά πιο εύκολα να «διαγράψει» ολόκληρα πανεπιστήμια και σχολές με λίγους φοιτητές. Επιπρόσθετα, όλοι οι δείκτες και οι αναλογίες (φοιτητών-καθηγητών, φοιτητών-διοικητικών, χρηματοδότηση/φοιτητή κ.α.) «βελτιώνονται» για τις ορέξεις του υπουργείου και της κυβέρνησης οι οποίοι θέλουν να προχωρήσουν σε νέες απολύσεις, αυτή τη φορά και διδακτικού προσωπικού.

γ) Για να δώσουν ένα σαφές μήνυμα ότι οι διαγραφές από δω και πέρα θα εφαρμόζονται κανονικά, και κυρίως το μέτρο του ν+2 που ψηφίστηκε με τον νόμο Διαμαντοπούλου, πράγμα που σημαίνει ότι μια αναποδιά να τύχει στη ζωή μας, ουσιαστικά χάνουμε το πτυχίο.

δ) Για να χτυπήσουν και να αδρανοποιήσουν το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του. Για να μην τολμάει ο φοιτητής υπό τον φόβο της διαγραφής του να αγωνιστεί, να πάει σε συνέλευση, ή να προχωράει σε καταλήψεις και διαδηλώσεις για τα δικαιώματά του.

Νέα Συμβούλια Διοίκησης και Πρυτάνεις, η μνημονιακή χούντα μέσα στις σχολές μας

Με την ανάληψη της διοίκησης των ΑΕΙ-ΤΕΙ από τα νέα Συμβούλια Διοίκησης και τους νέους πρυτάνεις, ξεκινάει και μια νέα φάση επίθεσης στην εκπαίδευση αλλά και στο φοιτητικό κίνημα. Τα διορισμένα Συμβούλια Διοίκησης, στελεχωμένα κατά κύριο λόγο από «ανθρώπους της αγοράς» (στην πραγματικότητα νεοφιλελεύθερους «καμικάζι») έχουν δείξει από την αρχή τις προθέσεις τους, τόσο στην εφαρμογή των διαγραφών φοιτητών, όσο και στο ζήτημα της οριστικής και ουσιαστικής κατάργησης του ασύλου.

Στο ΕΚΠΑ στην Αθήνα, στο ΑΠΘ στην Θεσσαλονίκη και στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, οι νεόι πρυτάνεις με το “καλημέρα”, έδειξαν την νέα στάση τους απέναντι στους φοιτητές. Security και φουσκωτοί, πρόπλασμα μιας αυριανής “πανεπιστημιακής αστυνομίας” εμπόδισαν τους φοιτητές να παραστούν σε συνεδριάσεις της συγκλήτου και σε πολλές περιπτώσεις (ΕΚΠΑ) έχουν προσπαθήσει να κάνουν έλεγχο στις εισόδους των σχολών. Απέναντι στις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων για καταλήψεις στις πρυτανείες ζητήθηκε άμεσα η παρέμβαση εισαγγελέα και η επέμβαση της αστυνομίας, πράγμα το οποίο και έγινε στο ΕΚΠΑ! Το κλίμα δυναμιτίζεται ακόμα πιο πολύ με δηλώσεις πρυτάνεων και δημοσιεύματα σε καθεστωτικές εφημερίδες περί νέου δόγματος “Νόμος και Τάξη” στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η σκλήρυνση αυτή της στάσης της διοικήσεων των ΑΕΙ-ΤΕΙ έχει εξήγηση:

α) Να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι διαγραφές και όλη η επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών όπως περιγράφηκε και παραπάνω. Η κάρτα εισόδου που επιβάλλει ο Φορτσάκης στο ΕΚΠΑ για να ελέγχει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στο πανεπιστήμιο πολύ σύντομα θα αντικατασταθεί με την… πιστωτική κάρτα, μιας και μόνο αυτός που έχει λεφτά να πληρώσει για τις σπουδές του θα έχει πρόσβαση στις σχολές!

β) Μαζί με τις διαγραφές, να δοθεί το μήνυμα ότι το φοιτητικό κίνημα όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα πρέπει να τελειώσει. Το κράτος έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην ελληνική κοινωνία, θα εφαρμοστεί και μέσα στα πανεπιστήμια και αυτό απαιτεί όχι μόνο μπράβους, αλλά και την επίσημη αστυνομία να σουλατσάρει ελεύθερα στο άσυλο. Γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις και ριζοσπαστικές μορφές πάλης που χρόνια τώρα χρησιμοποιεί το φοιτητικό κίνημα θα μπουν στο στόχαστρο, όπως και τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες όλης της κοινωνίας.

Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να απαντήσει! Κάτω η χούντα μέσα κι έξω από τις σχολές!

     Η μάχη των διαγραφών και του ασύλου είναι μια μάχη κεντρική για το φοιτητικό κίνημα. Οφείλουμε να την δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Κάθε επίθεση τέτοιου είδους που μένει αναπάντητη, κάθε βήμα πίσω από τα κεκτημένα μας ανοίγει την όρεξη της κυβέρνησης να φτάσει στην ισοπέδωση της εκπαίδευσης μια ώρα αρχύτερα. Σε όλες τις σχολές πρέπει να πραγματοποιήσουμε έκτακτες γενικές συνελεύσεις και να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις με καταλήψεις στις σχολές μας και διαδηλώσεις. Στην πράξη να σπάσουμε την τρομοκρατία κυβέρνησης-πρυτάνεων και να μετατρέψουμε τα όνειρα τους για την ισοπέδωση των ζωών μας και του μέλλοντος μας σε εφιάλτες.

Η σύγχρονη αυτή χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα, δεν θα σταματήσει την επίθεσή της απλά και μόνο λόγω της επερχόμενης εκλογικής της ήττας. Χρειάζεται όλοι εμείς, οι «από κάτω», η νεολαία και οι εργαζόμενοι, να τους ανατρέψουμε πριν να είναι πολύ αργά. Χρειάζεται να οργανωθούμε σε κάθε σχολή, σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, να ενώσουμε τον φωνή μας με όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας και να είμαστε στην πρώτη γραμμή μιας εξέγερσης, μιας Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας που θα ανατρέψει αυτή την άθλια χούντα και τα μνημόνια της.

Το καθήκον των φοιτητών σήμερα δεν είναι απλά να διαβάζουμε και να μάθουμε την επιστήμη που διάλεξαμε. Είναι κάτι πολύ παραπάνω: Να σώσουμε τις επιστήμες, το πανεπιστήμιο, την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση από τα νύχια της εγκληματικής συμμορίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Και ακόμα παραπάνω, να παίξουμε τον ρόλο που μας αναλογεί στην απαλλαγή ολόκληρης της κοινωνίας από τον ζουρλομανδύα του καπιταλισμού.  Ειδικά για μας τη νεολαία, το μέλλον που μας ετοιμάζουν, δεν είναι μόνο η φτώχεια και η ανεργία αλλά και ο φασισμός και ο πόλεμος. Οι σφαγές σε Παλαιστίνη, Συρία και Αφρική, αλλά κυρίως το φασιστικό πραξικόπημα στην Ουκρανία που οργανώθηκε και στηρίχτηκε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, δεν πρέπει να μας φαίνονται μακρινά. Αυτοί οι ίδιοι που μας εξοντώνουν σήμερα με τα Μνημόνια, δεν θα διστάσουν αύριο για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους να μας στείλουν σαν «κρέας» για τα κανόνια του πολέμου, ή να μας επιβάλλουν μια δικτατορία ή κι ένα φασιστικό καθεστώς.

Γι’ αυτούς τους λόγους χρειαζόμαστε ένα ζωντανό, ανανεωμένο, δυναμικό φοιτητικό κίνημα. Με ζωντανές διαδικασίες, αυτοοργάνωση και εσωτερική δημοκρατία, με ζωντανούς φοιτητικούς συλλόγους, ουσιαστικές και συχνές συνελεύσεις, δυναμικές μορφές πάλης, καταλήψεις διαρκείας και μαχητικές διαδηλώσεις. Για να βγούμε τελικά νικητές σε αυτόν τον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει!

 

– Καμιά διαγραφή φοιτητή ποτέ και πουθενά.

– Καμιά σκέψη για δίδακτρα – Κάτω ο νόμος Διαμαντοπούλου.

– Άυξηση των δαπανών για την δημόσια εκπαίδευση

– Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία – Κάτω τα χέρια από το Άσυλο

– Κάτω η χούντα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Τρόικας.

 

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ  ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΛΗ