Ανακοίνωση της Ο.Κ.Δ.Ε. για τις εξελίξεις στο Κομπάνι

Αλληλεγγύη στον κούρδικο λαό

Αλληλεγγύη στους κούρδους υπερασπιστές του Κομπάνι

Να σταματήσουμε τη φρίκη του πολέμου

 

Η προσπάθεια των τζιχαντιστών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) να καταλάβουν την κούρδικη πόλη Κομπάνι, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, προσκρούει στην ηρωική αντίσταση των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG). Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η σύγκρουση στο Κομπάνι, πολύ περισσότερο το ενδεχόμενο της κατάληψής του από τους τζιχαντιστές, είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τον μαρτυρικό κούρδικο λαό συνολικά και ιδιαίτερα για τους κούρδους της Συρίας που αντιμετωπίζουν τα όργανα του διεθνούς ιμπεριαλισμού πάνω από δυο χρόνια, δεν είναι παρά ένα μέρος της γενικότερης και πολύπλευρης πολεμικής σύγκρουσης που βρίσκεται σε εξέλιξη σ’ ολόκληρη τη Μ. Ανατολή. Μια πολεμική σύγκρουση εξαιρετικά επικίνδυνη για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

1. Όλα τα ΜΜΕ του διεθνούς ιμπεριαλισμού βομβαρδίζουν την παγκόσμια κοινή γνώμη με τα εγκλήματα των τζιχαντιστών, κυρίως με τους αποκεφαλισμούς των ομήρων (κατά κανόνα πολιτών από δυτικές χώρες) και σε μικρότερη έκταση με άλλες αποκρουστικές τους ενέργειες, όπως οι μαζικές εκτελέσεις αιχμαλώτων, οι στρατιές προσφύγων κλπ. Το κάνουν αυτό όχι γιατί θλίβονται για τα θύματα της βαρβαρότητας του αντιδραστικού ΙΚ, αλλά γιατί θέλουν να καλύψουν τα ασύγκριτα μεγαλύτερα εγκλήματα και θηριωδίες που διαπράττουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στην περιοχή πάνω από μια 10ετία (για να μείνουμε μόνο στην πρόσφατη περίοδο), για να δικαιολογήσουν μια ακόμη στρατιωτική επέμβαση, όπως πάντα για τον έλεγχο των πετρελαίων και της περιοχής.

2. Το ΙΚ είναι γνήσιο τέκνο του διεθνούς ιμπεριαλισμού και ιδιαίτερα του αμερικάνικου, ενισχύθηκε με όπλα τους, εκπαιδεύτηκε στρατιωτικά από την Τουρκία και χρηματοδοτήθηκε (και χρηματοδοτείται) από τα φιλοϊμπεριαλιστικά αντιδραστικά και σκοταδιστικά καθεστώτα της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων κλπ. Συγκροτήθηκε από τις ίδιες δυνάμεις στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ στη Συρία και γενικά για να είναι ένα όργανο για τα σχέδιά τους στην Μ. Ανατολή (συντριβή της Χεζμπολάχ, της Χαμάς και της Παλαιστινιακής αντίστασης, ανατροπή του Μαλίκι και περιορισμό της επιρροής του Ιράν) και για τον ανταγωνισμό τους με Ρωσία-Κίνα.

Η γιγάντωση του ΙΚ είναι επίσης αποτέλεσμα της φτώχειας και της εξαθλίωσης των εργατικών και λαϊκών μαζών, ιδιαίτερα της νεολαίας (ποσοστά ανεργίας 70-80%!) των περισσότερων χωρών της Μ. Ανατολής λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της αρπαγής του πλούτου της περιοχής. Ακόμη η κατοχή του Ιράκ (και του Αφγανιστάν), η εγκατάσταση κυβερνήσεων-μαριονέτα, η περιθωριοποίηση του σουνιτικού πληθυσμού από την πολιτική ζωή, η υποδαύλιση των εθνοθρησκευτικών συγκρούσεων ως βάση για τη γνωστή πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για τον ισλαμικό τζιχαντισμό όχι μόνο σ’ αυτές τις χώρες αλλά και σε μια σειρά από άλλες χώρες της Δύσης όπου υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι μετανάστες.

3. Οι δραματικές εξελίξεις στη Μ. Ανατολή είναι και αυτές αποτέλεσμα της κρίσης του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, που σταδιακά παίρνει όλο και νέες μορφές και αυξάνει την επιθετικότητα του διεθνούς ιμπεριαλισμού και ιδιαίτερα του αμερικάνικου. Μια κατάσταση πρωτοφανούς αστάθειας, χάους και διάλυσης εξαπλώνεται παντού (Αφρική, Βόρεια Αφρική, Ουκρανία και σύγκρουση Δύσης-Ρωσίας, Μέση Ανατολή, διάλυση Ιράκ, Λιβύης και Συρίας, βομβαρδισμοί αμερικανών σε Ιράκ και ισραηλινών σε Παλαιστίνη κλπ). Ιδιαίτερα όσο η οικονομική ηγεμονία των ιμπεριαλιστών και της ηγέτιδας δύναμής τους, των ΗΠΑ, αδυνατίζει, τόσο αυξάνει η επιθετικότητά τους και η χρησιμοποίηση της πολεμικής τους μηχανής απέναντι στους ανταγωνιστές τους BRICS και κυρίως Κίνα και Ρωσία. Έτσι, 100 χρόνια μετά το Α΄Π.Π. έχουν δημιουργηθεί και πάλι επικίνδυνες εστίες ενός γενικευμένου πολέμου και ήδη τα σχέδια των ιμπεριαλιστών τα πληρώνουν πρώτα και κύρια οι καταπιεσμένοι ανεξάρτητα από θρησκείες, έθνη και εθνότητες.

4. Η ηρωική αντίσταση των Κούρδων μαχητών χρειάζεται την ενεργητική βοήθεια των λαϊκών μαζών της περιοχής και ιδιαίτερα των εργαζομένων της Τουρκίας και των ιμπεριαλιστικών χωρών. Τα χοντροειδή τηλεοπτικά ψέματα με πρόσχημα τους τζιχαντιστές δεν πρέπει και δεν μπορούν να κρύψουν τον πραγματικό υπεύθυνο και εχθρό που είναι οι ιμπεριαλιστές, τα συμφέροντά τους, τα καθεστώτα και οι οργανώσεις που τα εξυπηρετούν – ανάμεσα στις οποίες είναι, αντικειμενικά, και το δημιούργημά τους, το ΙΚ. Οι ιμπεριαλιστικές χώρες χρησιμοποιούν τις βαρβαρότητες των τζιχαντιστών για να εμφανίζονται ως «πολιτισμένοι» και «ανθρωπιστές» και ως πρόσχημα για τους πολέμους τους, υποτίθεται «κατά της τρομοκρατίας». Η άθλια συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου συμμετέχει και αυτή στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών στη Μ. Ανατολή, γι’ αυτό είναι συνένοχη σ’ όλα τα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος εκατομμυρίων ανθρώπων. Έτσι, μαζί με τα εγκλήματά σε βάρος του ελληνικού λαού, είναι υπεύθυνη και για τα εγκλήματα σε βάρος των λαών της περιοχής, γι’ αυτό και πρέπει να την ανατρέψουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

 

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας