Προκήρυξη της Ο.Κ.Δ.Ε. για τις απολύσεις στο δημόσιο

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Η εκστρατεία της χουντικής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ενάντια στους εργαζόμενους και στα πιο ζωτικά κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα συνεχίζεται και κλιμακώνεται. Για να πετύχουν τους κατάπτυστους «στόχους» των μνημονίων (11.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2014, άλλες 2.000 στο πρώτο τρίμηνο του 2015 και έπεται πολύ χειρότερη συνέχεια) στήνουν στο απόσπασμα χιλιάδες εργαζόμενους (καθαρίστριες, διοικητικούς υπαλλήλους ΑΕΙ-ΤΕΙ, εκπαιδευτικούς, σχολικούς φύλακες και χιλιάδες άλλους από διάφορους τομείς του Δημοσίου) και εμπαίζουν προκλητικά όλους τους «διαθέσιμους» για τους οποίους έχουν υποσχεθεί τοποθέτηση σε νέες θέσεις. Παράλληλα, ετοιμάζουν τα νέα κύματα απολύσεων με όχημα τη διαβόητη «αξιολόγηση», κατά την οποία είναι καθορισμένο από πριν (!) ότι το 15% των υπαλλήλων σε κάθε υπηρεσία θα κριθεί «ανεπαρκές», με συνέπεια την απόλυση ή στην καλύτερη περίπτωση μεγάλη μείωση μισθού. Με αυτό τον τρόπο θα υπονομεύσουν κάθε έννοια συνεργασίας, συναδελφικότητας και αλληλεγγύης στον δημόσιο τομέα, δημιουργώντας ένα κράτος ρουφιανιάς και πελατειακών σχέσεων και καταρρακώνοντας την αξιοπρέπεια και τη δυνατότητα για αντίσταση των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο είναι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και των τοκογλύφων, και όχι μόνο για να πιαστούν οι «δημοσιονομικοί στόχοι» ή να πληρωθεί το τοκογλυφικό χρέος. Θέλουν να εξαφανίσουν κάθε νησίδα σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, κάθε προπύργιο αντίστασης και συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων. Θέλουν να εξαπλώσουν παντού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την κόλαση των 2 εκ. ανέργων, των 3 εκ. φτωχών, του ενός εκατομμυρίου εργαζομένων που δουλεύουν απλήρωτοι και συχνά ξυλοκοπούνται από τα αφεντικά αν τολμήσουν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα, των «μισθών» των 400-500 ευρώ μικτά. Παράλληλα, επείγονται να διαλύσουν τη δημόσια υγεία, παιδεία, ασφάλιση, μεταφορές, στερώντας κάθε βασική υπηρεσία από τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και απαλλάσσοντας τους χρεοκοπημένους έλληνες καπιταλιστές από «περιττά βάρη». Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα και των πιο βασικών αγαθών (ρεύμα, νερό). Για όλους αυτούς τους λόγους η νίκη των αγώνων στον δημόσιο τομέα έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλους τους εργαζόμενους.
Η συγκυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ότι ο μόνος τρόπος να περάσουν όλα αυτά είναι η ωμή τρομοκρατία και καταστολή: Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, πραξικοπήματα τύπου ΕΡΤ, ΜΑΤ, στρατόπεδα συγκέντρωσης, συλλήψεις, διώξεις και καταδίκες εργαζόμενων και νέων. Βασική τους επιδίωξη είναι να καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία, πρώτα με το φασιστικό μέτρο της επιστράτευσης (ναυτεργάτες, μετρό, καθηγητές, ΔΕΗ) και τώρα με τον τερατώδη αντι-συνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζουν, σύμφωνα με τον οποίο για να κηρυχθεί απεργία θα πρέπει αυτή να ψηφιστεί από το 50%+1 του συνόλου των εργαζομένων μιας επιχείρησης ή κλάδου! Από κοντά η αστική «δικαιοσύνη», που, αφού βέβαια φρόντισε για την αποκατάσταση των παχυλών μισθών των δικαστών, βγάζει σωρηδόν αποφάσεις – σκάνδαλα μεγατόνων, όπως αυτή του Αρείου Πάγου κατά των καθαριστριών ή του Συμβουλίου της Επικρατείας ενάντια στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ κατά της αξιολόγησης. Έτσι καταρρίπτονται και οι τελευταίες αυταπάτες που σπέρνουν οι κάθε λογής γραφειοκράτες για τις δικαστικές προσφυγές. Ακόμα χειρότερα θα ακολουθήσουν άμεσα, με νέο Μνημόνιο, με πλειστηριασμούς/κατασχέσεις σπιτιών, καταθέσεων, κάθε εισοδήματος και περιουσίας των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων – για να σώσουν τις τράπεζες, το κεφάλαιο, το σύστημά τους!

Μπροστά σε όλα αυτά, ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από την ξεπουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, που κρατά ακόμα την πλειοψηφία σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αλλά και τα περισσότερα μεγάλα συνδικάτα. Έχει περάσει απροκάλυπτα στο μνημονιακό στρατόπεδο, σαμποτάροντας λυσσασμένα κάθε προσπάθεια για ενότητα και συντονισμό συνδικάτων και εργαζομένων και κάθε αγώνα που ξεπερνά τις 24ωρες ντουφεκιές στον αέρα. Η αντιμετώπιση και το τσάκισμά της είναι το βασικό καθήκον που έχουμε όλοι οι εργαζόμενοι, αν θέλουμε να απαλλαχτούμε από τη χούντα κυβέρνησης-τρόικας. Και αυτό δεν επιτυγχάνεται ούτε με τις χωριστές συγκεντρώσεις και τη διάσπαση των αγώνων (ΚΚΕ/ΠΑΜΕ), ούτε με την παραπομπή των πάντων στις εκλογές και την «αριστερή κυβέρνηση» (ΣΥΡΙΖΑ και οι παρατάξεις του), αλλά ούτε και με «νομιμοφροσύνη» προς τις γραφειοκρατικές διοικήσεις των συνδικάτων και προσμονή για «αλλαγή των συσχετισμών» στα ΔΣ, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες συνδικαλιστικές παρατάξεις της άκρας αριστεράς.

Είναι επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε να παλέψουμε για το ξεπέρασμα της γραφειοκρατίας και της λογικής της ανάθεσης και για το πέρασμα των αγώνων στα δικά μας χέρια: με επιτροπές αγώνα και απεργιακές επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς, με δημιουργία συντονιστικών με εκλεγμένους και ανακλητούς αντιπροσώπους σε επίπεδο περιοχής, πόλης και πανελλαδικά, με απεργιακά ταμεία και απεργιακές φρουρές. Είναι ο μόνος τρόπος να γίνει επιτέλους πράξη η πολυπόθητη ενότητα και αγωνιστικός συντονισμός διαφορετικών κλάδων. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να νικήσουν ο ηρωικός αγώνας των καθαριστριών και όλοι οι αγώνες των απολυμένων, ώστε να παίξουν τον ρόλο του πυροδότη, για να προασπίσουμε τα εργατικά δικαιώματα και να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις. Mε ενότητα και αποφασιστικότητα όλων των εργαζομένων, να οργανώσουμε μια Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, με εξεγερσιακά χαρακτηριστικά – και να στείλουμε τη χουντική συγκυβέρνηση και τα Μνημόνια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

  • ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ
  • Ενότητα – Συντονισμός – Κλιμάκωση των αγώνων
  • Να οργανώσουμε τη Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας
  • Να διώξουμε τη συγκυβέρνηση της καταστροφής
  • Να καταργήσουμε τα Μνημόνια. Να διαγράψουμε το χρέος.

 

OΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ