ΣΣΠ: Κείμενο παρέμβασης στους πρωτοετείς φοιτητές

ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΗ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!

ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Συνάδελφε/συναδέλφισσα,

Με την εγγραφή σου στη σχολή, πέρα από το αντικείμενο των σπουδών σου πρέπει να ξέρεις και την κατάσταση που επικρατεί στο πανεπιστήμιο. Να γνωρίζεις δηλαδή ότι η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων αλλά και τις παιδείας γενικότερα «πετσοκόβεται» όλο και πιο πολύ κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα όλες σχεδόν οι σχολές να υπολειτουργούν, ενώ 49 από αυτές έχουν δηλώσει πλήρη αδυναμία λειτουργίας για φέτος αφού έχουν μείνει με λιγότερους από 9(!) καθηγητές. Ότι πέρυσι έγιναν εκατοντάδες απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων, με αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση των λειτουργιών των σχολών (γραμματείες, βιβλιοθήκες κλπ), ενώ ετοιμάζονται κι άλλες απολύσεις, οι οποίες μάλιστα αυτήν τη φορά θα περιλαμβάνουν και καθηγητές. Ότι όλο και περισσότερες υπηρεσίες του πανεπιστημίου απαραίτητες για τους φοιτητές υποβαθμίζονται και ιδιωτικοπούνται και παύουν φυσικά να είναι δωρεάν. Και ότι η «λύση» που βρήκε η συγκυβέρνηση για αυτά τα τεράστια προβλήματα είναι…οι διαγραφές φοιτητών από τις σχολές τους!

Διαγραφές φοιτητών: Νέος γύρος πιο σκληρής επίθεσης στην εκπαίδευση

Απέναντι στα γελοία επιχειρήματα ότι δήθεν «καθαρίζουν» τα πανεπιστήμια από φοιτητές που έτσι κ αλλιώς έχουν παρατήσει τις σπουδές τους, θα ήταν αφέλεια αν όχι ηλιθιότητα να πιστέψουμε ότι αυτή η κυβέρνηση η οποία έχει τόσα μέτωπα ανοιχτά (καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες, ΕΝΦΙΑ), έχει να περάσει νέα βάρβαρα μέτρα και να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας, αναγορεύει ως κεντρικό της θέμα το αν θα είναι συμμαζεμένοι οι κατάλογοι των μητρώων των πανεπιστημίων. Να σημειωθεί εδώ, ότι το μέτρο αυτό δεν θα έχει κανένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς οι συνάδελφοί μας που ξεπερνούν τα ν+2 έτη (όπου ν τα ελάχιστα έτη φοίτησης) δεν δικαιούνται ούτε πάσο, ούτε βιβλία, ούτε κάποιο φοιτητικό επίδομα. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως οι «αιώνιοι» ταιριάζουν γάντι στην εκστρατεία ψεμάτων της χουντικής συγκυβέρνησης. Οι πραγματικές αιτίες αυτής της κίνησης είναι:

α) Ότι χρειάζεται μια δυναμική κίνηση προκειμένου η επίθεση να φτάσει στον πραγματικό της στόχο. Δηλαδή στην επιβολή διδάκτρων –ήδη πολλοί προτείνουν αυτήν τη «λύση» αντί των διαγραφών, το κλείσιμο σχολών και τμημάτων, την συρρίκνωση-διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την εκποίησή της σε αετοχύχηδες ιδιώτες ώστε να απαλλαγεί το κράτος από το βραχνά της χρηματοδότησής της.

β) Ανοίγει μια σειρά θεμάτων με ολέθριες συνέπειες για τη δημόσια-δωρεάν παιδεία και τους φοιτητές. Αρχικά ο συνολικός αριθμός των φοιτητών θα πέσει στο μισό, δηλαδή σχεδόν αυτόματα και άμεσα θα έχουμε περεταίρω μειώσεις κονδυλίων και δαπανών για την παιδεία. Τώρα πια το υπουργείο μπορεί αρκετά πιο εύκολα να «διαγράψει» ολόκληρα πανεπιστήμια κ σχολές με λίγους φοιτητές. Επιπρόσθετα, όλοι οι δείκτες και οι αναλογίες (φοιτητών- καθηγητών, φοιτητών-διοικητικών και ποσό χρημάτων/φοιτητή) «βελτιώνονται» για τις ορέξεις του υπουργείου και της κυβέρνησης οι οποίοι θέλουν να προχωρήσουν σε νέες απολύσεις, αυτή τη φορά και διδακτικού προσωπικού(!).

γ) Για να δώσουν ένα σαφές μήνυμα ότι οι διαγραφές από δω και πέρα θα εφαρμόζονται κανονικά, και κυρίως το μέτρο της διαγραφής στα ν+2 έτη φοίτησης, που ψηφίστηκε με τον νόμο Διαμαντοπούλου, πράγμα που σημαίνει ότι μια αναποδιά να τύχει στη ζωή μας, ουσιαστικά χάνουμε το πτυχίο.

δ) Για να χτυπήσουν και να αδρανοποιήσουν το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του. Για να μην τολμάει ο φοιτητής υπό τον φόβο της διαγραφής του να αγωνιστεί, να πάει σε συνέλευση, ή να προχωράει σε καταλήψεις και διαδηλώσεις για τα δικαιώματά του.

Αν δεν αντιδράσουμε ο δρόμος προς την διάλυση και πλήρη ιδιωτικοποίηση όσων πανεπιστημίων μείνουν είναι ανοιχτός. Αυτή τη στιγμή τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε κατάρρευση και η διατήρηση της εκπαίδευσης έστω και στα σημερινά επίπεδα είναι παραλογισμός για την «λογική» του καπιταλισμού.

 

Φτώχεια, μνημόνια, ανεργία, πόλεμος…Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε!

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζει την νέα της επίθεση στα πανεπιστήμια και στην εκπαίδευση, ανοίγει μια σειρά από άλλα μέτωπα. Παρ’ όλο που σήμερα βρίσκεται πραγματικά υπό κατάρρευση, έχοντας χάσει κάθε πολιτική νομιμοποίηση, είναι γι’ αυτό ακριβώς επικίνδυνη όσο ποτέ. Προσπαθεί να μείνει γαντζωμένη στην εξουσία, διαπράττοντας συνεχώς κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, κυβερνώντας μέσω της βίας και των ΜΑΤ, ενός τερατώδους κράτους «έκτακτης ανάγκης». Με τα μνημόνια μέχρι στιγμής έχει ρημάξει την κοινωνία, εκτινάσσοντας την ανεργία στο 30% (60% για τους νέους), πετώντας περισσότερο από το 1/4 του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας. Έχουν βάλει στόχο, στον λιγοστό πολιτικό χρόνο που τους απομένει, να ξεριζώσουν οποιοδήποτε εργατικό, κοινωνικό και δημοκρατικό δικαίωμα έχει απομείνει. Με το τερατούργημα του ΕΝΦΙΑ, που αρπάζει σπίτια και περιουσίες των εργαζομένων φορολογώντας τους σαν εφοπλιστές, με την διάλυση των συστημάτων υγείας και ασφάλισης, με τις συνεχείς ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας –δωράκια για τα αρπακτικά του κεφαλαίου.

Ειδικά για μας την νεολαία, η προοπτική που μας ετοιμάζουν, δεν είναι μόνο η φτώχεια και η ανεργία αλλά και ο φασισμός και ο πόλεμος. Η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, αλλά κυρίως το φασιστικό πραξικόπημα στην Ουκρανία το οποίο οργανώθηκε και στηρίχτηκε πλήρως από την ίδια την ΕΕ και τις ΗΠΑ, δεν πρέπει να μας φαίνονται μακρινά. Αυτοί οι ίδιοι που μας εξοντώνουν σήμερα με τα Μνημόνια, δεν θα διστάσουν αύριο προκειμένου να προασπίσουν τα συμφέροντά τους να μας στείλουν σαν «κρέας» για τα κανόνια του πολέμου, ή να μας επιβάλλουν μια κανονική δικτατορία ή κι ένα φασιστικό καθεστώς.

Η σύγχρονη αυτή χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα, δεν θα σταματήσει την επίθεσή της απλά και μόνο λόγω της καταβαράθρωσης των εκλογικών της ποσοστών. Χρειάζεται εμείς, οι «από κάτω», οι εργαζόμενοι και η νεολαία, να τους ανατρέψουμε πριν να είναι πολύ αργά. Χρειάζεται να οργανωθούμε σε κάθε χώρο φοίτησης και εργασίας, να ενώσουμε και να κατευθύνουμε τον αγώνα μας σε μια Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, μέχρι την ανατροπή τους. Για να ανοίξουμε τον δρόμο για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, για μια επαναστατική κυβέρνηση των εργαζομένων.

Το καθήκον των φοιτητών σήμερα δεν είναι απλά να διαβάζουμε και να μάθουμε την επιστήμη που διάλεξαμε. Είναι κάτι πολύ παραπάνω: Να σώσουμε τις επιστήμες, το πανεπιστήμιο, την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση από τα νύχια της εγκληματικής συμμορίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Και ακόμα παραπάνω, να παίξουμε τον ρόλο που μας αναλογεί στην απαλλαγή ολόκληρης της κοινωνίας από τον ζουρλομανδύα του καπιταλισμού.

Γι’ αυτούς τους λόγους χρειαζόμαστε ένα ζωντανό, ανανεωμένο, δυναμικό φοιτητικό κίνημα. Με ζωντανές διαδικασίες, αυτοοργάνωση και εσωτερική δημοκρατία, με ζωντανούς φοιτητικούς συλλόγους, ουσιαστικές και συχνές συνελεύσεις, δυναμικές μορφές πάλης, καταλήψεις και μαχητικές διαδηλώσεις. Για να βγούμε εν τέλει νικητές από αυτόν τον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει!

 

  • Καμιά διαγραφή φοιτητή ποτέ και πουθενά

  • Καμιά σκέψη για δίδακτρα – Κάτω ο νόμος Διαμαντοπούλου

  • Κάτω η χούντα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ   ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ   ΠΑΛΗ