Σάββατο 28/6: Διαδήλωση ενάντια στις νέες φυλακές υψίστης ασφαλείας και στις αλλαγές στις συνθήκες κράτησης

Άμεση απόσυρση του σωφρονιστικού εκτρώματος – Κάτω η χούντα Σαμαρά-Βενιζέλου

Όχι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας- Νίκη στην Απεργία Πείνας των κρατουμένων

 

Όλοι/ες στην Διαδήλωση  Σάββατο 28/6, 12μ στο Μοναστηράκι

Η λαομίσητη χούντα Σαμαρά – Βενιζέλου, που καταποντίστηκε στις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές, προχώρησε εσπευσμένα στο φασιστικό κλείσιμο της Ολομέλειας της Βουλής για να αποφύγει τις συνεχείς διαρροές, εισάγοντας προς ψήφιση σε κλειστά κονκλάβια το νομοσχέδιο έκτρωμα για τις Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας, αλλά και δεκάδες άλλα νομοσχέδια, όπως το ξεπούλημα της “μικρής ΔΕΗ” κ.α. Την ίδια στιγμή τσακίζει στο ξύλο τις ηρωϊκές καθαρίστριες του ΥΠ.ΟΙΚ, απολύει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, βυθίζει στο χάος την οικονομία, τη νεολαία και τους εργαζόμενους (1,2 εκ. απλήρωτοι από 3 ως 7 μήνες), χτίζοντας καθημερινά ένα κράτος έκτακτης ανάγκης και μια δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα.

Το νομοσχέδιο για τις Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας αποτελεί μια τομή στην πορεία εκβαρβαρισμού των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών και του “σωφρονιστικού” συστήματος, προετοιμάζοντας τους για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης διαρκείας όπου η τρομοκρατία, τα βασανιστήρια, η ηθική και φυσική εξόντωση των κρατουμένων (ποινικών και πολιτικών) κατ’ εικόνα και ομοίωση του Γκουαντανάμο, θα μονιμοποιηθούν και νομιμοποιηθούν. Οι απάνθρωπες και φασιστικές ρυθμίσεις δημιουργούν μια ειδική κατηγορία κρατουμένων για τους οποίους δεν θα ισχύουν οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα, ο οποίος αλλάζει και αυτός ανατρέποντας σειρά διατάξεων που «εγγυούνταν» κάποια δικαιώματα για τους κρατούμενους. Πλέον δημιουργείται ένα καθεστώς πλήρους απομόνωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων και υποδίκων, εφαρμόζεται πλήρης στέρηση αδειών, ημιελεύθερης διαβίωσης, μεροκαμάτων, δικαιώματος επικοινωνίας. Θεσμοθετείται ο ρόλος του καταδότη. Στο νέο ειδικό καθεστώς, οι κρατούμενοι θα στερούνται ακόμα και τα ελάχιστα δικαιώματά τους, που έχουν κατακτήσει έπειτα από χρόνιους αγώνες. Ταυτόχρονα ιδιωτικοποιείται μεγάλο μέρος των παρεχομένων υπηρεσιών (φύλαξη, τροφοδοσία κ.λπ.), ενώ αντικαθίστανται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι από δυνάμεις της ΕΛΑΣ, οι οποίοι θα είναι οπλισμένοι μέχρι τα δόντια ακόμα και με προσωπικό τους οπλισμό.

Μονιμοποιείται πλέον ο πλήρης έλεγχος της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση και ειδικά από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος υπερσυγκεντρώνει στα χέρια του πολλές εξουσίες καταργώντας ακόμα και τα προσχήματα στον λεγόμενο διαχωρισμό εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Ακόμα εφαρμόζεται και πλήρης έλεγχος στο έργο των σωφρονιστικών δομών και του προσωπικού τους. Πλέον οι διευθυντές των φυλακών τύπου Γ΄ θα είναι μόνο συνταξιούχοι δικαστικοί μεγάλης ηλικίας(!), ενώ μεταγωγές θα γίνονται όχι από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών αλλά με παραγγελία του εισαγγελέα ακόμα και με προσωρινό ένταλμα κράτησης!

Αν τελικά ψηφιστεί αυτό το εκτρωματικό νομοσχέδιο, την ίδια στιγμή που υπερψηφίστηκε στην Βουλή η τροπολογία για την αποκατάσταση των αποδοχών των δικαστικών, δεν θα αποτελεί απλώς άλλο ένα σκάνδαλο αλλά ένα προμελετημένο έγκλημα κατά της ζωής των κρατουμένων και ένα δυνατό χτύπημα ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Μοναδικός του στόχος θα είναι η δημιουργία ενός νέου τρομοκρατικού καθεστώτος μέσα και έξω απο τις φυλακές, μια νέας τάξης πραγμάτων στη δομή και λειτουργία των κατασταλτικών μηχανισμών μπροστά στους μεγάλους αγώνες που έρχονται.

Η μαζικότατη απεργία πείνας πάνω από 4.000 κρατουμένων στις φυλακές όλης της Ελλάδας -ενάντια στην απόλυτη σιωπή των χουντικών ΜΜΕ- χρειάζεται να βρει την στήριξη και αλληλεγγύη όλων και των εργαζομένων και ειδικά εκείνων των κομματιών της εργατικής τάξης που κινητοποιούνται ενάντια στη χούντα Σαμαρά-Βενιζέλου. Πρέπει να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο την ενοποίηση αυτών των αγωνιζόμενων κομματιών και να ανατρέψουμε αυτήν την επικίνδυνη συμμορία.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ