ΑΔΜΗΕ–ΔΕΗ: καταστροφικό ξεπούλημα

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά–Βενιζέλου έβαλε στόχο και την πλήρη διάλυση της ΔΕΗ με το ξεπούλημα των δικτύων μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ). Ο ΑΔΜΗΕ είναι ένας τεράστιος οργανισμός με κύκλο εργασιών κοντά στα 2 δις Ευρώ, επενδύσεις 103,7 εκ. Ευρώ και καθαρά κέρδη 25 εκ. Ευρώ το 2012. Διαχειρίζεται 11.000 χλμ. εναέριων γραμμών υψηλής τάσης, έχει 221 υποσταθμούς, Κέντρα Υψηλής Τάσης και 3 εθνικά κέντρα ελέγχου ενέργειας. Μια τεράστια δημόσια περιουσία, που χτίστηκε με θυσίες του ελληνικού λαού και την εργασία των εργαζομένων της ΔΕΗ για περίπου 5 δεκαετίες, που η εμπορική της αξία εκτιμάται σε 8 δις Ευρώ. Η συμμορία της συγκυβέρνησης θέλει τώρα να ξεπουλήσει τον ΑΔΜΗΕ για περίπου 300 εκ.! Ένα φοβερό έγκλημα των νεοφιλελεύθερων κανίβαλων, ενώ μετράμε νεκρούς από μαγκάλια και οι βιομήχανοι εκβιάζουν για ακόμα χαμηλότερες τιμές στο ρεύμα που χρησιμοποιούν. Σε όποια χώρα κι αν επιβλήθηκε η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά για την κοινωνία: μαζικές απολύσεις, αύξηση των τιμολογίων, συνεχής υποβάθμιση των υπηρεσιών, καταστροφή των δικτύων.

Στις 23/1 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ’ τα κεντρικά της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη, από 1.500 εργαζόμενους και πρωτοβάθμια σωματεία. Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Οι εργαζόμενοι στον ΑΔΜΗΕ αποφάσισαν να ξεκινήσουν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από 27/1 και στο κεντρικό κτίριο της Ροσινιόλ έγινε κατάληψη. Στις 29/1, περίπου 500 εργαζόμενοι της ΔΕΗ απ’ όλους τους κλάδους συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Κοραή και ξεκίνησε πορεία προς τη Βουλή, αλλά την ίδια ώρα το νομοσχέδιο της ιδιωτικοποίησης ψηφιζόταν (επί της αρχής) από 151 βουλευτές. Όταν έφτασε η πορεία στη Βουλή, παραδόθηκε ψήφισμα 17 πρωτοβάθμιων σωματείων στα κόμματα, που αναφέρει ότι το νομοσχέδιο ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία, παραδίδει στρατηγικά εθνικά δίκτυα στα χέρια ιδιωτών, που θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος του λαού, φέρνοντας ανεργία και διάλυση του ομίλου της ΔΕΗ. Πανό υπήρχαν από το Σύλλογο Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ, την Ένωση Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ, το Σωματείο Ορυχείων Μεγαλόπολης, από εργαζομένους σε άλλα τμήματα της ΔΕΗ κι απ’ την ΠΟΣΠΕΡΤ. Με την ψήφιση, η συνέλευση των πρωτοβάθμιων σωματείων ΔΕΗ αποφάσισε την αναστολή της απεργίας, μόλις δύο μέρες μετά την έναρξή της, με το πρόσχημα ότι «το ν/σ ψηφίστηκε» (λες και δεν ήταν αναμενόμενο). Η ευθύνη για την αναστολή της απεργίας βαραίνει την ηγεσία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που δεν θέλησε ν’ αγωνιστεί μέχρι τέλους ενάντια στο ξεπούλημα. Δεν έκανε τίποτα για να οργανώσει και να προετοιμάσει την απεργία διαρκείας στον κλάδο, ούτε προσπάθησε να συντονίσει τον αγώνα με άλλους κλάδους, αρκούμενη να καταγράψει μια ακόμα ήττα αμαχητί, ενώ η συγκυβέρνηση είχε προαναγγείλει την ιδιωτικοποίηση εδώ και αρκετό καιρό. Η ΓΕΝΟΠ–ΔΕΗ είναι παραλυμένη και καμία απ’ τις παρατάξεις στο εσωτερικό της δεν φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο οργάνωσης του αγώνα.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, με αυτοοργανωμένους αγώνες σε συμμαχία με όλη την εργατική τάξη, να σχηματίσουν μια αγωνιστική ηγεσία με σχέδιο αλλά κυρίως με διάθεση και αποφασιστικότητα για αγώνα, φτάνοντας μέχρι τη Γενική Πολιτική Απεργίας Διαρκείας, για να σώσουμε το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας απ’ το ξεπούλημα και να βγούμε απ’ το σημερινό αδιέξοδο.