Να σταματήσουμε τους πλειστηριασμούς

Με τους 2 νόμους της συγκυβέρνησης για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και τους πλειστηριασμούς, προχωράει σε μια άνευ προηγουμένου λεηλασία της ακίνητης περιουσίας των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και σε μια νέα, μόνιμη φοροεπιδρομή. Ο ΕΝΦΙΑ μονιμοποιεί και γενικεύει το διαβόητο «χαράτσι», ενώ ο νόμος για τη «διαχείριση του ιδιωτικού χρέους» απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Ταυτόχρονα επιβάλλονται τοκογλυφικά πρόστιμα και τόκοι για οφειλές σε δημόσιο και τράπεζες.

Πλειστηριασμοί και Κατασχέσεις

Αν προσωρινά (για το 2014 και μόνο) κάποιος οφειλέτης θέλει να σώσει το σπίτι του, θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας του να είναι μέχρι 200.000 Ευρώ, το καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (χωρίς φόρους και ασφαλιστικές κρατήσεις) να είναι μέχρι 35.000 και η συνολική ακίνητη και κινητή περιουσία του να είναι μέχρι 270.000 (με καταθέσεις όχι πάνω από 15.000). Τα κριτήρια ισχύουν αθροιστικά και πρέπει να καταβάλλεται ελάχιστη μηνιαία δόση τουλάχιστον 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος. Αυτά τα κριτήρια καλύπτουν ελάχιστους. Για όλους τους υπόλοιπους δυστυχείς που χρωστάνε, ενεργοποιείται άμεσα η κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας, ακόμα και χωρίς προειδοποίηση, η κατάσχεση καταθέσεων, μισθού, σύνταξης κ.λπ.!

Επιπλέον, επιβάλλεται τόκος για οποιοδήποτε ποσό χρέους γίνεται ληξιπρόθεσμο και πρόστιμο 10% του χρέους που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα για τους 2 πρώτους μήνες, 20% μετά από 1 έτος και 30% μετά από 2 έτη!

Σε περιπτώσεις «κίνδυνου μη είσπραξης φόρων», μπορεί η κατάσχεση (μισθών, ακινήτων κ.λπ.) να γίνει χωρίς δικαστική απόφαση, ακόμα και πριν τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής!

Στα μέσα αναγκαστικής είσπραξης περιλαμβάνονται μέτρα όπως π.χ. η μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας.

Τα στοιχεία δείχνουν τι θ’ ακολουθήσει. Μόνο μέσα στο πρώτο 10µηνο του 2013, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έγιναν 13.597 πλειστηριασμοί (περίπου 56 σπίτια τη μέρα, ακόμα και σπίτια ανέργων για οφειλές φόρων κάτω από 2.000 ευρώ) και 93.330 κατασχέσεις σε λογαριασμούς καταθέσεων από τις εφορίες για οφειλές φόρων (οι αιτήσεις από τις εφορίες για κατασχέσεις καταθέσεων οφειλετών του δημοσίου έφτασαν το 2013 στις 600.000).

ΕΝΦΙΑ

Με τον ΕΝΦΙΑ έχουμε νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο και τους πλούσιους και ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση στα χαμηλότερα εισοδήματα. Ενδεικτικά: α) Για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, συνολικής αξίας πάνω από 5 εκ., ο νέος συντελεστής διαμορφώνεται στο 1% από 2% μέχρι σήμερα! β) Εξαιρείται σειρά ακινήτων νομικών προσώπων ή υπάρχει μικρός συντελεστής για επιχειρήσεις (π.χ. ίδιο ποσό καλούνται να πληρώσουν 10 διαμερίσματα πολυκατοικίας συνολικής επιφάνειας όσο καλύπτει μια επιχείρηση). γ) Οι συντελεστές μειώνονται όσο αυξάνεται η τιμή ζώνης. δ) Τα ακίνητα φορολογούνται το καθένα χωριστά (όχι αθροιστικά), ευνοώντας πάλι τη μεγάλη περιουσία. ε) Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο νέος φόρος είναι μεγαλύτερος απ’ το «χαράτσι»!

«Κόκκινα δάνεια» και τράπεζες

Τρόικα και τραπεζίτες εποφθαλμιούν σπίτια και ακίνητα, στην προσπάθειά τους ν’ αντιμετωπίσουν την εκρηκτική αύξηση των «κόκκινων δανείων», που σημαίνει επί της ουσίας χρεοκοπία των τραπεζών. Τα κερδοσκοπικά τραπεζικά προϊόντα (δάνεια πέρα από κάθε όριο σε σχέση με τα κεφάλαια των τραπεζών (η λεγόμενη «μόχλευση»), παράγωγα κ.λπ.) είναι υπερπολλαπλάσια του παγκόσμιου ΑΕΠ. Για να μην σκάσει αυτή η «φούσκα», οι τράπεζες μειώνουν τις χορηγήσεις νέων δανείων, ενώ προσπαθούν να έχουν σίγουρα έσοδα σ’ αντιστάθμισμα όσων έχουν ήδη δώσει – ή αλλιώς, αντίκρισμα σε ακίνητα!

Αυτή η βίαιη «απομόχλευση» σημαίνει λοιπόν απαλλοτρίωση της ακίνητης περιουσίας των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων. Τα σπίτια των εργαζομένων και του λαού θα βγουν στο σφυρί, όπως η δημόσια περιουσία μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Το 23% των στεγαστικών δανείων είναι «κόκκινα». Έτσι, το 2014 τουλάχιστον 180.000 σπίτια κινδυνεύουν άμεσα με κατάσχεση (8 στις 10 υποθήκες «κόκκινων δανείων» είναι πρώτης κατοικίας). Η διεθνής εμπειρία είναι επίσης αποκαλυπτική: στις ΗΠΑ, από το 2007 πάνω από 7 εκ. έχουν χάσει τα σπίτια τους, ενώ στην Ισπανία πάνω από 400.000.

Άλλωστε, οι τράπεζες ήδη πουλάνε τα δάνειά τους σε distress funds (εταιρείες που αγοράζουν «κόκκινα δάνεια» σε μειωμένη τιμή), ώστε να εισπράξουν απ’ αυτά ό,τι περισσότερο μπορούν. Αυτά δε τα funds θα πέσουν πάνω στους οφειλέτες σαν γύπες στα ψοφίμια.

ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Όλα αυτά από μια κυβέρνηση που θάβει κάθε είδους λίστες Λαγκάρντ και καλύπτει τους πραγματικούς «μπαταχτσήδες», τους πλούσιος φίλους της που κάνουν πάρτι φοροδιαφυγής (1.500 μεγαλοφειλέτες χρωστούν 35 δις). Που θέλει να νιώθει ένοχος όποιος έχει ένα σπίτι, για να μετατρέψει την ακίνητη περιουσία των εργαζομένων και του λαού από «ανεκμετάλλευτο πλούτο» σε «ενεργητικό» των τραπεζών, για να τις σώσει απ’ την χρεοκοπία!

Είμαστε σε πόλεμο – και οι σύγχρονοι μαυραγορίτες απαλλοτριώνουν βίαια τα σπίτια των εργαζομένων και του λαού, όχι (ακόμα) για έναν ντενεκέ λάδι όπως στην Κατοχή, αλλά μ’ έναν μόνιμο φορολογικό εκβιασμό, με τους νόμους τους, τα δικαστήριά τους και τα ΜΑΤ που στέκουν από πίσω…

Αυτός ο πόλεμος δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τη λογική «ας πληρώσουμε, τι να κάνουμε», ούτε κυρίως με δικηγόρους και νομικές αυταπάτες. Το δικαίωμα στην κατοικία πρέπει να το επιβάλλουμε με τον αγώνα μας. Μ’ ένα μαζικό κίνημα ενάντια σε πλειστηριασμούς, κατασχέσεις και εξώσεις. Που θα οργανώσει συλλογικά τη νομική βοήθεια σ’ όποιον χτυπιέται, θα είναι παρών στα δικαστήρια, αλλά κυρίως στις γειτονιές, στο πλευρό κάθε οικογένειας που απειλείται να ξεσπιτωθεί, και στους δρόμους με διαδηλώσεις και καταλήψεις. Να οργανωθούμε σε επιτροπές, να συντονιστούμε, ν’ αγωνιστούμε παντού αποφασιστικά για να εμποδίσουμε να κατασχέσουν τις ζωές μας!