Κυριακή 22/12 Προβολή ταινίας: “Γη και ελευθερία”

Κυριακή 22/12, στις 19:00

Προβολή ταινίας: “Γη και ελευθερία”

Χώρος προβολής: Αγ. Κωνσταντίνου 57,  1ος όροφος στο Μεταξουργείο.

 

Μετά τον θάνατο ενός Βρετανού κομμουνιστή (Ian Hart), ο οποίος ταξίδεψε μέχρι την Ισπανία για να συμπαραταχθεί με τους αντιφρανκικούς αγωνιστές η εγγονή του βρίσκει κάποια παλιά πράγματα του. Καθώς η αφανής πρωταγωνίστρια του Γη και Ελευθερία ψαχουλεύει τα σεντούκια του νεκρού παππού της, ανακαλύπτει αποκόμματα εφημερίδων, τσακισμένες φωτογραφίες και λαχανιασμένες επιστολές – κι εμείς ταξιδεύουμε μαζί της στην Ισπανία του 1936.

 

Από τη στιγμή που φιλμ μας εισάγει στο ταραχώδες πεδίο του ισπανικού εμφυλίου, πρωταγωνιστής καθίσταται ο άνεργος Άγγλος που αφήνει πίσω τη μνηστή του για να πολεμήσει κατά του φασισμού. Ο Loach όμως δεν χρωματίζει το βασικό δραματουργικό του πιόνι σαν το μονολιθικό “θετικό ήρωα” του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Πέρα από θούριους, μεγαλοστομίες και εξιδανικεύσεις, αυτός εδώ ο απόκληρος της εργατικής τάξης ταξιδεύει στην Ισπανία α) διότι δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει και δεν τον καλύπτει πλήρως το χιλιομασημένο άλλοθι “έχω γυναίκα και παιδιά” β) διότι πείθεται, ίσως, ότι η μάχη του φασισμού είναι η καταπολέμηση ενός καρκινώματος πριν αυτό εξαπλωθεί. Η επανάσταση είναι υπόθεση των εξαθλιωμένων, λοιπόν, οι οποίοι προφανώς και δεν έχουν πατρίδα: “Είμαστε άνδρες και γυναίκες που πολεμούν για έναν σκοπό, όχι σαν το στρατό της πατρίδας μας“ λένε οι μαχητές και οι μαχήτριες των διεθνών ταξιαρχιών.

 

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο του George Orwell “Πεθαίνοντας στην Καταλονία” και πραγματεύεται μέσα από την προσωπική ιστορία του νεαρού Βρετανού την άνοδο και την ήττα της ισπανικής επανάστασης χωρίς όμως να κυριαρχεί η απαισιοδοξία, αφήνοντας θετικό μήνυμα για την πορεία της ταξικής πάλης και της επανάστασης παρά την σταλινική προδοσία και την ήττα.

 

“… να ξέρεις ότι δε μετανιώνω για τίποτα. Οι επαναστάσεις είναι μεταδοτικές κι αν πετυχαίναμε – και μπορούσαμε – θα αλλάζαμε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν πειράζει, όμως, θα έρθει ο καιρός μας.“

“Το αύριο είναι δικό μας!”

Από τους διαλόγους της ταινίας.

 

Σκηνοθεσία: Ken Loach